23. Dhjetor 2018.
Mbledhje komemorative për profesorin Gjon Margjonoviq

Sot, në sallën e madhe të Kuvendit të Komunës së Ulqinit me një minutë heshtje u nderua perstonaliteti i njeriut i cili me urimin e jetës, të punës dhe të ekzistencës, shënoi kohën në të cilën ai jetoi.

Seanca përkujtimore u hap nga Kryetari i Kuvendit tëUlqinit dr. Ilir Capuni: Një qytet që nuk mban mend, bijtë e tij, individë të shquar, shkrihet në errësirë dhe vazhdon: Ai i ka dhënë këtij qyteti njohurinë e vërtetë të Filozofisë dhe na ka mësuar se njohuria është pasuri, qoftë filozofia, filologjia, logjika, psikologjia apo të tjera vlerave sociale.

Ne po ndahemi nga bashkëqytetari ynë, i cili gjithmonë ka qenë në anën e ndershmërisë dhe dashurisë për njeriun. Kjo është një mundësi për të gjithë ne që të shprehim mirënjohje të madhe për gjithçka që i është dhënë qytetit tonë dhe shumë gjeneratave gjatë gjithë jetës së tij..Kontributi i ti është i pakrahasueshëm dhe pasuri e cmueshme  për gjeneratat e radhës, tha Capuni 

Profesori Ismet Karamanaga tha në fjalimin e tij emocional se Profesor Gjon Margjonoviq ishte një nga më të miret e plejadës së famshme. Ai ishte dhe mbetet një shembull për shumë punëtorë të arsimit, të cilët me siguri do të ndjekin shembullin e tij dhe do të vazhdojnë punën e tij njerëzore-edukative.  Ndër të tjera, ai do të mbahet mend si një njeri i cili ishte një enciklopedi e gjallë e dijes dhe mirëkuptimit, në të njëjtën kohë ishte i qetë, modesteia e tije e bënte të veçantë dhe karakteristik.

Ardita Rama tha , ndjehem  e privilegjuar të flas  në emër të të gjitha gjeneratave, të cilëve Gjon Margjonoviq ishte profesor i gjuhës gjermane. "I pëlqejnë gjuhët gjermane dhe regjistrohen në Fakultetin Filologjik, pikërisht për shkak të metodologjisë dhe mënyrës në të cilën Profesor Margjonoviq ka ditur se si t'i transferojë njohuritë nxënësve të tij". Ai ishte një shembull pedagog humanist dhe i shkëlqyeshëm për të gjitha brezat e nxënësve  ,ishte i respektuar, dhe si i tillë ai do të mbetet në kujtimet tona
Në emër të Klubit Rotari, Aleksandar Daboviq iu drejtua auditorit, i cili tha: Profesor Margjonoviq  i përkiste njerëzve me mendim të lirë, njerëz me karakter të veçantë, të cilët në jetën e tyre të përditshme kanë vlera më të mëdha morale dhe etike. Në Klubin Rotari ishte i respektuar. Ishte dhe mbetet një dritë që do të shendrise përjetësisht.

Djali i tij Boris Margjonoviq iu drejtua te pranishmeve në emër të familjes së tij, i cili tha se kalimi i jetës së babait deri ne fund ishte: "Gjëja më e keqe që ndokujt mund të i ndodhë  ndodhë në jetë është se ai të ketë një mendim të gabuar për veten, jetën dhe vdekjen ". Ky mendim, me vullnetin e tij, do të  gdhendet në gurin e varrit të tij: Filozofia, logjika dhe psikologjia mbeti dhe do te jete e perzgjedhura  , e cila e çoi dhe e ndoqi atë përgjatë jetës së tij. Në fund dr. Ilir Capuni tha se njerëzit si Gjon Margjonoviq mbeten gjithmonë në kujtesën e të gjithë neve, të cilët e kemi njohur.

Profesori Gjon Margjonoviq lindi në vitin 1935 në Katërkollë, ishte  profesor i filozofisë, logjikës, psikologjisë dhe gjuhës gjermane.

Shërbimi i Kuvendit

23 dhjetor 2018