08. Jul 2018.
Skupština Opštine Ulcinj: Saopštenje za javnost povodom današnjeg događaja u Svaču

Povodom današnjeg događaja u Svaču, SkupštinaOpštine Ulcinj objašnjava sledeće:

1. Danas u 9 časova u arheološkom lokalitetu Svač, katastarska parcela 522/1 Kadastarske opštine Šas, Srpska pravoslavna crkva bez odobrenja vlasnikaOpštine Ulcinj, pokušala je da održi vjerski obred unutar objekta kod sjevernog ulaza starog grada Šas gdje se izvode radovi na konzervaciji objekta.

2. Skupština opštine Ulcinj je tražila od Komunalne policije prisutnost i osiguranje obima navedenog objekta. Komunalna policija bila je prisutna na terenu dana 8.07.2018.godina od 8 i 30 časova.

3. Dana 07.07.2018. godine pismeno i lično iz Skupštine Opštine, Upravi policije su predočena pravna materija slučaja, i nesaglasnost ovdašnje zajednice. Oko 20.00 časova te večeri, šef Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj g. Đozović je saopštio povlačenje dozvole za održavanje liturgije iz svih zakonskih razloga, i naveo zakonske posljedice za nepoštovanje povlačenja dozvole.

4. U jutarnjim časovima na dan 8. Jula 2018.godine, državna policija preuzela je zaštitu objekta, osigurajući održavanje liturgije van nje. Ujedno, od predsjednika opštine je zatraženo povlačenje Lokalne policije sa lica mjesta. U međuvremenu, državna policija nije dopustila mještanima da prođu niti da se približe mjestu obreda. Prolaz je dopušten samo predsjedniku Skupštine, Šefu Komunalne policije g. Saubih Mehmetiju, Komunalnoj policiji i akreditovanim novinarima.

5. Tokom liturgije, zajedno sa Komunalnom policijom i starješinama Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj, predsjednik Skupštine Opštine je više puta potvrdio da se liturgija održava izvan objekta. U tom periodu, postojali su dva pokušaja nasilnog ulaska unutar objekta koji je Policija spriječila.

6. Po završetku liturgije, Komunalna policija, uz prisustvu direktora Muzeja g. Gazmenda Kovačija, predsjednika Mjesne zajednica Vladimir-Katerkolle g. Safet Taipia, i u prisustvu predsjednika SO Ulcinj su izvršili nadzor objekta i okoline i konstatovali da nije bilo intervencija unutar objekata niti materijalne štete, izuzev onih tokom pripremnih radova za liturgiju a koja su izvršena par dana prije a konstatovana su zabilješkom Komunalne policije tokom pregleda 06.jula ove godine.

Na kraju, moramo naglasiti da su se 6 mjesnih zajednica Anamalit, dana 4. maja 2018. godine, obratili Opštini za zahtjevom da se postupa po smjernicama Prostornog plana i preporukama struke da se lokalitetu odredi muzejska namjena. Tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima Mjesne zajednice Vladimir, Društva “Ora”, Albanskog nacionalnog savjeta, više odbornika SO Ulcinj i predsjednika SO Ulcinj, dogovoreno je da se ova odluka donosi što prije, kako bi se promovisale kulturnoistorijska vrijednost ovog lokaliteta, zaustavila devastacija i spriječili jednostrani akti kao ovi današnji. Isto tako je dogovoreno da se okolnosti današnjih zbivanja razmotre na sjednici skupštine u narednim danima.

U Ulcinju, dana 08.07.2018. god.

Predsjednik, Dr. Ilir ÇAPUNI