10. Oktobar 2018.
Izdanje i promocija knjige „Kulturni prostori o arhitekturi i identitetu Ulcinja, Crna Gora’’

Izdanje i promocija knjige „Kulturni prostori o arhitekturi i identitetu Ulcinja, Crna Gora’’

U saradnji sa profesorima Caroline Jaeger-Klein, Ulrike Herbig i Renate Bornberg sa Tehnološkog univerzitete u Beču, te profesorima Florian Nepravishta i Ledita Mezini sa Politehničkog univerziteta u Tirani,  i zahvaljujući velikom entuziazmu arhitekata Gjejlane Hoxha i Lirjete Avdiu, izašla je iz štampe knjiga „Kulturni prostori o arhitekturi i identitetu Ulcinja, Crna Gora''. Ova knjiga je sveobuhvatni zbornik dvogodišnjeg naučnog rada oko 50 studenata iz 11 različitih zemalja, koji su pod patronatom svojih profesora obradili razne aspekte arhitekture i kulture Ulcinja. 

Ovaj projekat u saradnji sa Opštinom Ulcinj počeo sa radom dvije godine ranije.Tokom ovog vremena naučnici su proveli dosta vremena u Ulcinju kako bi detaljno studirali svaki detalj sa aspekta arhitekture, kulture, zakona i etosa Ulcinja. Izdanje ove knjige omogućila je Skupština opštine Ulcinj.

Ova knjiga predstavlja značajan doprinos prezentaciji posebnih vrijednosti koje posjeduje kulturno nasleđe Ulcinja, fokusirajući najviše na Starom gradu Ulcinja i s posebnom pažnjom na kulturno nasledje iz institucija.

Promocija knjige je održana dana  29. septembra (subota) 2018. godine u Palati Venecie, uz prisustvo velikog broja gradjana, predstavnika izvršne vlasti, podpredsjednika Skupštine Crne Gore g. Gencija Nimanbegua i Ambasadora Hrvatske u Podgorici. Prisutne je pozdravila Sekretar za društvene djelatnosati g-đa Pranvera Sulić i Predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni. O knjizi i njenom značaju, osvrt su dali profesorka Ulrike Herbig i prof. Dr. Florian Nepravishta iz Tirane.