30. Novembar 2018.
U Ulcinju je održan međunarodni Maraton  Ulcinj - Skadar

Povodom Dana albanske zastave,  Nacionalni Savjet Albanaca u Crnoj Gori, Opština Ulcinj i Opština Skadar,  je 25. Novembra organizovala   Maraton  Nezavisnosti Ulcinj - Skadar.  Svečanom otvaranju Maratona, prisustvovali su pored brojnih građana i  predsjednik Albanskog nacionalnog savjeta Faik Nika i najviši zvaničnici Opštine Ulcinj, predsjednik Opštine Loro Nrekić i predsjednik Skupštine Dr. Ilir Čapuni i drugi. 

Oni su se zahvalili takmičarima na učešću u ovoj sportskoj manifestaciji, koja svake godine okuplja sve više takmičara iz regiona, ali  i  zemalja zapadne Evrope, što  na najbolji način  ilustruje  da  smo već sada  dio  Evropske Zajednice. Učesnicima maratona su poželjeli  sportske sreće  sa željom da  svi stignu do cilja, a  to ko će pobjediti je manje važno. Takodje su porucili ucesnicima, važno je učestvovati, a neka pobjedi najbolji. 

U Skadru, maratonci su doživjeli i srdačan doček koji je priredila gradonačelnica Skadra gospođa Voltana Ademi. U svečanosti u njenom kabinetu, uz prisustvo takmičara, predsjednika Nike i Čapunija, dodijeljene su nagrade najboljima. 

U kategoriji takmičarki, prvo mjesto je pripalo Biljani Keradžijevoj iz Makedonije, a drugo i treće mjesto Qendresi Ramadani i Riti Zeqiri sa Kosova respektivno. U muškoj kategoriji prvo mjesto je pripalo Aleksandru Kiradilievu iz Makedonije,  drugo mjesto  Adrian Decaniju sa Kosova a treće mjesto Željko MIlloviću iz Crne Gore. 

Na pomenutom maratonu učestvovali su  atletičari maratonci, kao i pojedinci ljubitelji maratona iz Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Finske, Austrije i Danske.  Za svaku pohvalu je i učešče Arbena Cukaja iz Njujorka koji je specijalno došao za maraton i uspio  da ga uspješno završi. S pravom možemo konstatovati  da  je ovaj Maraton  prerastao u Maraton međunarodnog karaktera.  Na taj način opština Ulcinj se na najbolji način promoviše kao poznata  turistička, ali i sportska destinacija na regionalnom i međunarodnom nivou.  Uprkos nevremenu i kiši koja je  padala tokom čitavog dana,   učestvovalo je  preko stotinu takmičara iz navedenih zemalja.

Kao i uvjek do sada, maraton je u potpunosti ispunio sva očekivanja organizatora i  ljubitelja ovog sporta, al i samih učesnika. U prilog tome najbolje govori  činjenica, da uprkos  kiši  koja je padala tokom čitavog dana, svi učesnici su zavrsili trku i stigli do cilja. Pomenuti Maraton je tradicionalna sportska  manifestacija, koja ima i turistički značaj za oba grada i organizuje  se po sedmi put u Ulcinju.

U kabinetu predsjednice Ademi u Skadru, predsjednik Skupštine Ulcinja Ilir Čapuni je preporučio nosiocima ovog projekta da se u što skorije vrijeme maraton uvrsti u kalendar svjetskih maratona. 

Skupštinska Služba