09. April 2019.
Predsjednik S.O Ulcinj dr. Ilir Čapuni u posjeti  školi „ Marko Nuculović"

Predsjednik Skupštine Opštine Ulcinj dr. Ilir Čapuni u sklopu svojih  redovnih aktivnosti,  danas je posjetio školu „Marko Nuculović“. Cilj ove posjete je bio da se u direktnoj komunikaciji sa direktorom škole i zaposlenima,  upozna sa svim problemima, uspjesima i dostignućima ove škole, pogotovu poslije dobijenog trećeg mjesta na balkanskom takmičenju „Škole za 21.-i vijek”. 

Direktor Dul Asllani je detaljno upoznao Čapunija o svim problemima, ali i uspjesima učenika navedene škole. U ovoj školi nastavu pohađaju nešto manje od 100 učenika, ali očekuje se da će iduće školske godine taj broj premašiti 100. Asllani  je naglasio, da škola nema fiskulturnu salu, biblioteku i još mnogo toga, što je neophodno kako bi ova škola normalno funkcionisala. Osima toga škola je poprilično ruinirana i dotrajala, tako da je   neophodno što prije uraditi adaptaciju i renoviranje. Opština Ulcinj je prije dvije godine istoj školi pomogla u opremanju svakog kabineta sa projektorom. 

Asllani je takođe naveo da škola redovno organizuje edukativne radionice za svoje učenike. Takođe je kazao da učenici škole „Marko Nuculović“ redovno učestvuju na raznim takmičenjima i često postižu zavidne rezultate i ambiciozno planira nove projekte kao što je Eko-škole u sklopu koje planiraju da zasade maslinjak od 20 maslina i naprave dva staklenika. 

S ponosom je istakao  takmičenje u programiranju koristeći Microbit uređaje, a koje je organizovalo Ministrastvo Prosvjete u saradnji sa  Britanskom Ambasadom.  Na pomenutom takmičenju učenici Irena Selčanin, Nora Selčanin i Anabela Rudović, osvojile su drugo mjesto u Crnoj Gori. Za postignuti uspjeh, ministrastvo ih je nagradilo jednim laptop računarom i stekli su pravo da učestvuju u regionalnom takmičenju, koje je održano u Beogradu 4 aprila ove godine na kojoj je njihov projekat dobio treće mjesto. 

Predsjednik Skupštine je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima, ali i zabrinutost navedenim problemima. Čapuni je konstatovao da su u ovom trenutku, mogućnosti opštine ograničene, ali preporučio da što prije pristupe u izradi projektne dokumentacije za fiskulturnu salu i za novu školu, kako  bi se o isti projekti kandidovali za kapitalne investicije za naredne godine.   Čapuni je  izrazio nadu da će Ministrastvo prosvjete i obrazovanja, preduzeti konkretne mjere, kako bi škola bila potpuno funkcionalna u cilju obezbeđivanja svih preduslova da učenici ove škole imaju optimalne uslove za obrazovanje razvoj i edikaciju. 

Osnovna škola “Marko Nuculović” osnovana je 1931. Školske 1965/66.godine, škola prerasta u  osmogodišnju  sa 289 učenika raspoređenih u 14 odeljenja sa nastavom na oba jezika. Usled razornog zemoljtresa 1979. Škola je drastično oštećena, kasnije je ponovo izgrađena kao montažni objekat. Nastava se u pomenutoj školi  i danas odvija dvojezično, crnogorski i albanski,  školu trenutno pohađa 93 učenika i zaposleno 22 nastavnog kadra.

Medijska služba S.O. Ulcinj